N-Bahn.Net


[ Zurück ]

24 hodin z Prahy

Die 24 Stunden von Prag -->

N-RE si hraje na Ceskoslovenské státní dráhy
Foto Christian Reiter a Frank Janson, Text Frank Janson, Preklad Pavel Kvasnica, Jazyková úprava: Dan Buchtela /p>

Žst Podolí, Žst Neuenfels, vlecka Hinnrichshafen a Žst. Reitershausen

Jestliže jsme na setkání odjezdili jen tri grafikony a já se vrátil domu zcela spokojen, muselo se udát cosi výjimecného. Skutecne, vedle vydareného layoutu, príjemných spoluhrácu a vynikající atmosféry stojí predevším za zmínku také o provozní koncept, který cloveka a stroj príjemným zpusobem vyzkoušel.
Ale od zacátku: Praha 2005 byla plánována jako hlavní setkání N-RE skupiny a klubu Zababov, FREMO a také spoluhrácu z Nemecka a Rakouska. Stejne jako rok pred tím byla námetem CSD 70. let. Už jen layout skýtal cosi výjimecného. Hlavní trat ze stanice Brno, žst. Podolí, žst. Neuenfels (vc. vlecky Luxemburger Straße), vlecky Hinrichahafen, žst, Reitershausen a skryté stanice Frankental vytvorila zatím nejvetší seskupení stanic. Nejvíce vzrušující však pro me byla vedlejší trat ze stranice Neuenfels ke státní hranici s NDR. Pres žst. Ondrejov, zastávku Sägewerk Maleis, žst. Horní Blatná, vlecku Fördertechnik jsme se dostali do stanice Tettnang, odkud trat pokracovala do stanice Schmalheim (NDR) Jense Emmermana. Prechodem státní hranice se zmenil i systém z NEM na systém fiNescale. Na cca. 13 metrech ukázal Jens (nejen) nostalgické modely vlastní výroby. Prirozene jsme zde mohli spatrit obvyklé úzké výhybky, jejichž výrobu zájemcum Jens také predvedl.
Pátek byl venován výstavbe trate, seznámení s tratí a stanicemi. Po rozdání velmi dobre pripravených sešitových jízdních rádu se dostavilo první leknutí. Vedle jízdních rádu a stanicních podkladu dostala každá stanice papírovou roli - grafikon, který byl pripraven od 00:00 do 23:59 hodin. Už jen umístení toho papírového hada byl organizacní oríšek.

Layout v Praze, DDR - atmosféra u fiNescale, Jens ukazuje stavbu výhybek, nákladište na území fiNescale, porada ve Frankentalu

Už zanedlouho se ukázaly výhody toho "zatracene dlouhého" grafikonu. Umožnoval totiž verne znázornit denní doby s jejich typickým provozem. V pracovní dobe byly videt zejména osobní vlaky a motoráky, které privážely a odvážely pracující. Naopak mimo pracovní dobu zásobovaly nákladní vlaky ruzné továrny a nákladište. Provozne se vydarilo nocní období: nákladní expresy mely dostatek casu, rychlíky mohly projíždet bez zdržení a také ve stanicích byl dostatek casu pripravit si vozy na další den.

Provoz: Frankenthal s dvoumužnou posádkou, místní lokomotiva v lomu Reitershausen, vozy s uhlím v Hinnrichshafenu, cilý provoz v Neuenfelsu

Zavedením nekolika smen v denním grafikonu byla vždy možnost vystrídat si službu ve stanici, jezdit nebo si v prípade potreby odpocinout. Nikdo tak nebyl vázán ve stanici po celou dobu setkání. Práve cesko-nemecká spolupráce pri službe ve stanicích byla velmi zábavná a clovek se i leccemus priucil. I pres nezvykle veliký layout a cca 400 odbavených vozu denne probíhal provoz bez výrazných potíží. O zmenu bylo vždy postaráno, 24 hodinový grafikon pri zrychlení 1:4 nebo 1:5 se vcetne prestávek na jídlo darilo stíhat za jeden den. Narazil jsem však pri posledním grafikonu na jednu situaci, kterou jsem ješte nezažil. Škoda, rád bych s takovým grafikonem ješte jeden nebo dva dny pokracoval.

Dojmy z lokálky: Motorák a nákladní vlak v Ondrejove, patinované vozy na vlecce Fördertechnik, most v Horní Blatné a les nad tratí.

Dostatek casu na posun: Hinnrichshafen, Neuenfels, ceský motorák

Príkladné bylo rešení otázek stravování: v blízké restauraci jsme meli na obed a veceri výber ze trí jídel. Ocividne zde byly hladové skupiny na denním porádku: sotva se clovek usadil, už byly nápoje a predkrm na stole. Placení bylo hromadné. Rychlé a dobré - tak to mají nádražáci rádi!

Neuenfels trochu jinak, vozy u továrny Lux-Limo, ranní Podolí, Teamwork v Brne.

Taktéž vydarený byl výlet historickou tramvají. Vedle radosti z restaurovaného vozu jsme meli i zážitek z krásné Prahy. Zustává poznatek: Prahu je treba si ješte jednou v klidu prohlédnout a také prohlídka dopravního muzea urcite stojí za další návštevu.

Historickou tramvají do centra Prahy a poté do muzea. Postaví nekdy Jens Emmerman takovou výhybku ? :-)

Príliš rychle to uteklo. Rozložením kolejište sice zmizela "naše" CSD, ale dlouho budeme vzpomínat na absolutne vydarené setkání. Teším se na shledanou v Alsfeldu 2006 na preshranicní provoz mezi CSD a DB….


[ Zurück ] [ Zababov ] [ N-Bahn.Net ] [ FREMO e.V. ]
01.12.2006